PSIHOLOŠKA RADIONICA
/

Psihološka radionica započela je svojim radom u suradnji sa udrugom za psihoterapiju Mirjane Pintarić,
nakon sta je ta dugogodišnja uspješna suradnja zavrsila, radionica nastavlja svoj rad i dalje na zadovoljstvo naših članova egzistira sa drugim voditeljima.


USPOMENE
Psihološka radionica (grupa podrške) - uspomene iz školske godine 2015/16

album fotografijaŠest teorema o psihološkoj prilagodbi osoba s invaliditetom

Professor Emeritus / Clinical Psychology/University of Kansas

Franklin C. Shontz.

Nedavno sam pristao napisati kratki članak koji sažima načela koja opisuju
psihološke aspekte tjelesnog invaliditeta i hendikepa.
Članak će pojaviti u nadolazećoj, profesionalno orijentiranoj enciklopediji, čije će se čitateljstvo vjerojatno sastojati od liječnika i psihologa koji znaju malo ili pak ne znaju ništa o navedenoj temi.
Moj je problem bio selektirati najvažnije stvari koje bi takva grupa čitatelja trebala znati.
Iako se zadatak isprva činio nemoguć, naposlijetku sam shvatio
da se velika količina onoga što bi trebalo reći može svesti na 6 teorema.

Tada mi je palo na pamet da bi teoremi mogli biti zanimljivi ljudima koji se profesionalno bave rehabilitcijskom psihologijom, bilo za vlastite potrebe ili za predstavljanje istih drugima.
Prezentacija teorema u javnosti bi u najmanju ruku trebala izazvati raspravu i stimilirati njihovu reviziju i unaprijeđenje.

Prva dva teorema su opovrgavajući; oni tvrde da su neki uvriježeni (općeprihvaćeni) stavovi pogrešni. Oni opisuju stereotipne ideje koje nisu potvrđene sustavno prikupljenim podacima; ustvari, pažljivo zapažanje pruža široki spektar slučajeva koji jasno proturječe stereotipima.

Ostala 4 teorema su afirmativna.Oni iznose tvrdnje koje su vjerojatno točne, temeljene na najnovijim informacijama i najpriznatijim mišljenjima koj su trenutno dostupni. Ljudima koji su upoznati s rehabilitacijskom psihologijom, teoremi se mogu činiti očitima. Tome se i nadam, jer bi to značilo da se slažemo u nekoliko najvažnijih točaka.
---continue reading------>