2008 - BILA JE GODINA VELIKIH AKTIVNOSTI

MI IDEMO DALJE U 2009 -

IDETE LI S NAMA?


 

 

D r u ž e nj e

Godine ove "Djed Božićnjak dolazi u naše dvore
21. prosinca 2008. u 1800 sati
u prostorije Osnovne škole "Gornja Vežica" Vežica 31.
Družit će se "mali s velikima" i "veliki s malima" uz duo "Mali s Velikima".
Djed Božićnjak torbu nosi s darovima malim i velikim.
Ples veselje i radost za mladost i starost uz domijenak i mala i velika iznenađenja.
Ne zaboravi reći prijateljima svojim da djed Božićnjak opet nas pohodi.
Veselimo se našem druženju.
Srdačan pozdrav.
Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom


 

PROJEKT"ZDRAVI GRAD" RIJEKA

POZIVA VAS

NA FESTIVAL STVARALAŠTVA I DOSTIGNUĆA DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU I OSOBA S INVALIDITETOM

03.12.2008 U 19,00 h

Povodom 3.prosinca ,
Medjunarodnog dana osoba s invaliditetom , Interesna grupa građana za podršku osobama s invaliditetom- projekta ZDRAVI GRAD organizirati će cjelodnevna događanja u Hrvatskom kulturnom domu, na Sušaku.
Dogadjanja uključuju izložbu radova djece s tgeškoćama u razvoju i festival pod nazivom Festival stvaralaštva i dostignuća djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, koji ove godine bilježi šestu godišnjicu održavanja.
Izložba i prodaja radova za sve građane biti će otvorena u srijedu 03.12.2008, od 11h - 18 h,
a početak Festivala, zakazan je istog dana u 19h-
Grad Rijeka pokrovitelj je cjelokupne manifestacije,
a projektni uUred "Zdravi grad" organizator cjelokupnog događanja.


 

ZAGREB-21.11.2008

PLESNA GRUPA MAGIJA

NASTUPA NA

OTVORENJU EUROPSKOG PRVENSTVA U JUDU


 

Otklonimo barijere – Rijeka zdravi grad

05.11.2008

U UDRUZI OSOBA S CEREBRALNOM I DJEČJOM PARALIZOM RIJEKA PREZENTIRAN PROJEKT


U posljednjih nekoliko godina u Rijeci je postavljeno više od 270 rampi, prošle su godine rubnici spušteni na 27 pješačkih prijelaza, postavljeno je više od 60 rukohvata, a takvih će intervencija biti sve više


Mjesec studeni posvećen je aktivnostima namijenjenim unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom, pa je u Udruzi osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka tema aktualizirana predstavljanjem dijela rezultata dugogodišnjeg projekta »Otklonimo barijere – Rijeka zdravi grad«. Predstavili su ih nositelji aktivnosti, voditeljica projekta Irena Deže Starčević, predsjednik Udruge Miljenko Mišljenović i predstavnik Rijeka prometa Leo Kurelić koji su uputili u metode otklanjanja barijera što se uspješno koriste već godinama, a provodit će se, naravno, i u doglednoj budućnosti. Fizičke barijere koje su otklonjene, odnosno otklanjaju se, odnose se na spuštanje rubnika za osobe u invalidskim kolicima, na postavljanje rampi na (zasad) frekventnijim gradskim javnim površinama, izgradnju sanitarnih čvorova za osobe s invaliditetom, postavljanje rukohvata za lakše kretanje, stvaranje invalidima prilagođenih parkirnih mjesta, spuštanje telefonskih govornica na visinu pristupačnu osobama u invalidskim kolicima, te na zvučnu signalizaciju na semaforima i za 2009. planirano postavljanje taktilnih traka za slabovidne i slijepe. Samo su neki od značajnih podataka ti da je u posljednjih nekoliko godina u Rijeci postavljeno više od 270 rampi (odnosno tzv. upuštenih rubnjaka), prošle su godine rubnici spušteni na 27 pješačkih prijelaza, postavljeno je više od 60 rukohvata, a takvih će hvalevrijednih intervencija biti sve više. Mreža »informatora«, dakle osoba koje izvođača, Rijeku promet, obavještavaju o barijerama po gradu, u međuvremenu se proširila inicijalnim interesnim udrugama na mjesne odbore preko kojih sada rješenja svojih svakodnevnih muka predlagati mogu i pojedninci koji nisu uključeni u udruge. Zbog svega je toga predsjednik Udruge Miljenko Mišljenović kazao da se u godinama otkad je na »snazi« projekt »Otklonimo barijere« postiglo zaista mnogo.
– Sada oko dvjesto osoba u invalidskim kolicima napokon dolazi u grad, kazao je Mišljenović, s čim su se složili i neki od članova Udruge.


Studeni posvećen osobama s invaliditetom

U okviru kampanje »Povezani zdravljem« Hrvatske mreže zdravih gradova, studeni je posvećen osobama s invaliditetom. Tijekom mjeseca promovirat će se projekti, programi i aktivnosti namijenjeni poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju s ciljem da se ukaže na javno-zdravstvene izazove, podigne svijest društva i pojedinca te potakne djelovanje i unapređenje kvalitete života u gradovima i naseljima. Tim povodom u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji organizirano će biti niz događaja kojima se želi pokazati što različite institucije, lokalna vlast te udruge čine kako bi pomogli osobama s invaliditetom. Nositelji programa su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija a većinu projekata predstavit će oni kojima su programi i namijenjeni, dakle, osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju.
Kako je najavljeno, građani će se pobliže moći upoznati s projektima namijenjenim osobama s invaliditetom provedenima u sklopu projekta »Rijeka-Zdravi grad«, s radom Debatnog kluba Zdravi grad Rijeka, u kojem debatiraju mladi s posebnim potrebama i mladi koji pohađaju redovite školske programe. Najavljen će biti i 6. festival stvaralaštva i postignuća osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju a građani će biti upoznati i s novostima, kao što je program slušanja klasične glazbe u terapeutske svrhe. Predstavljeni će biti i programi ustanova poput primjerice programa multidisciplinarnog pristupa osoba s invaliditetom u Centru za rehabilitaciju Fortica Kraljevica ili fizikalna terapija i radni programi koji se provode u Centru za rehabilitaciju Rijeka.

05.11.2008. u 11 sati,»Otklonimo barijere«.

u prostorijama Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka u Ružićevoj ulici, predsjednik Udruge Miljenko Mišljenović i dipl. ing. Leo Kurilić predstavit će projekt »Otklonimo barijere«.


 

Dana 27. listopada (ponedjeljak) 2008.

Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom – Rijeka,

organizira tečaj čakavskog jezika (izričaj i narječje)

koji počinje od 17.00 sati, u prostorijama Udruge,

na adresi: Ružićeva 12/2 u Rijeci.

Pozivamo Vas da nam se pridružite.


 

SJEVERNOJADRANSKI SAJAM 15 -19.10.2008

Na sajmu prezentiramo i prodajemo razne proizvode izradjene u našim radionicama


 

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je izaslanstvo Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH)

-u povodu održavanja XIII. Hrvatskog simpozija osoba s invaliditetom koji će se održati od 26. do 28. rujna 2008. godine u Vukovaru, a kojemu je predsjednik Mesić pokrovitelj. Zajednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske krovna je udruga osoba s invaliditetom koja se kroz osam nacionalnih saveza, u koje je uključeno više od 200 lokalnih udruga, bori za prava osoba s invaliditetom. U svibnju ove godine na snagu je stupila UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom koju je Republika Hrvatska ratificirala kao četvrta zemlja u svijetu. Taj dokument je garancija osobama s invaliditetom da će propisi i zakoni ubuduće biti usklađeni s Konvencijom i na taj način štititi prava osoba s invaliditetom. U izaslanstvu su bili Zorislav Bobuš, predsjednik SOIH, Josip Petrač, predsjednik Hrvatskog saveza invalida rada, Ivanka Špalj, predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s mentalnom retardacijom, Danica Eškić, predsjednica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, Andrija Halec, predsjednik Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, Franjo Sajko, predsjednik Saveza civilnih invalida rata Hrvatske, Miljenko Mišljenović, dopredsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize, Tomislav Goll, član Saveza društava distrofičara Hrvatske, Marica Mirić, koordinatorica projekata SOIH, Ljiljana Knežević, tajnica Saveza civilnih invalida rata Hrvatske i Mirjana Juriša, prevoditeljica za znakovni jezik.


 

OBAVIJEST

Pozivamo sve cijenjene korisnike Invalidske plaže u Uvali "Kostanj" da prisustvuju pikniku povodom kraja sezone kupanja
13. 09. 2008. godine u 12 sati
Društvo tjelesnih invalida grada Rijeke organizira piknik uz prigodan sportsko rekreativni i zabavni program. Sportski dio obuhvaća natjecanje u pikadu, nabaci krug te kartanju briškule i trešete.
Početak programa je u 12 sati sa ponudom pića i hrane sa roštilja po vrlo povoljnim cijenama koje priprema Restaurant "Turist" - Matulji.


Novi raspored radionica (2008/09.) je:

Plesna ponedjeljkom (Molekula Delta 5) od 16,30 do 19,00 sati.
Psihološka utorkom od 16,00 do 17,30 i Dramska od 17,30 do 19,30 sati.
Likovna srijedom od 17,00 do 19,00 sati.
Talijanski i Engleski jezik četvrtkom od 16,15 i od 17,15 u dvije grupe.
Glazbena petkom od 17,00 do 19,00 sati.

02.09.2008

DONACIJA UDRUZI OSOBA S CEREBRALNOM I DJEČJOM PARALIZOM
Besplatan taksi članovima Udruge


Članovi Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom na području Grada Rijeke od sada se mogu besplatno voziti taksijem Cammeo. Riječ je o donaciji koja će iznositi od 5 do 10 tisuća kuna mjesečno i rezultat je pregovora koji već duže vrijeme vode predsjednik Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Miljenko Mišljenović i vlasnik taksija »Cammeo« Kosta Minovski. Već je jučer u 14 sati član Udruge Ivan Klarić imao svoju prvu vožnju od Udruge u Ružićevoj 12 gdje je sudjelovao na konferenciji za novinare do Prometne škole Rijeka na Krnjevu. Tako će od sada biti i svaki dan bez obzira da li ima školu ujutro ili popodne, taksi vozilo će ga voziti i vraćati iz škole. I ostala će djeca koja samostalno mogu ući u auto ili pak uz njihovu pratnju, u vrijeme kad je kombi vozilo Udruge zauzeto, odnosno kada voze djecu do Centra za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici gdje imaju dnevnu skrb, moći koristiti Cammeo taksi. Na popisu će Cammeo dobiti listu s imenima i prezimenima 80 članova Udruge, zajedno s nazivom ulice i brojem telefona.
– Prijave za vožnju primat će se u Udruzi od 8 do 12 sati, nakon čega će se o rasporedu obavijestiti roditelje odnosno djecu i Cammeo, baš kao što je to i u slučaju korištenja kombi vozila Udruge kazao je njen predsjednik Mišljenović.
To će se s vremenom promijeniti i vjerojatno će u skorije vrijeme članovi Udruge koji budu na popisu moći direktno pozvati Cammeo što će za sada biti moguće samo u hitnim slučajevima, u slučaju bolesti. Također im je na raspolaganju mini bus Cammea koji ima osam plus jedno sjedalo, što će Udruga nastojati iskoristiti za odlazak na izlete u što većem broju. Roditelji i djeca su zadovoljni ovom vrijednom donacijom o kojoj su nekada mogli samo sanjati ističući da je ovo veliki korak za Udrugu, odnosno njezine članove.


25. kolovoza 2008.

Tenis u kolicima za osobe s invaliditetom

U Teniskom centru Marčeljeva Draga održana je prezentaciju tenisa u kolicima za osobe s invaliditetom. Iako se radi o međunarodno priznatom sportu za osobe s invaliditetom, u Hrvatskoj postoje samo dva kluba tenisača u kolicima,
a ovom se prezentacijom željelo
što veći broj osoba s invaliditetom
privući na bavljenje ovim sportom.
Mogućnost bavljenja novim sportom u Rijeci prezentirali su tajnik saveza športova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije Miroslav Marilović, predsjednik Teniskog kluba "Kvarner" Bruno Grbac, izbornik reprezentacije tenisača u kolicima Damir Džaja, pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Veljko Karabaić te članica Poglavarstva PGŽ-a Elida Ružić. Na prezentaciji su bili prisutni i predstavnici nekoliko riječkih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom.

Kako je kazao izbornik Džaja, tenis u kolicima osmišljen je 1978. godine u Americi, a popularan je postao 1990-ih godina. Od bivših država Jugoslavije,
tenis u kolicima razvio se samo u Hrvatskoj,
za sada u samo dva grada - Slavonskom Brodu i Zagrebu.
"Rijeka je tradicionalno teniski grad i vjerujem kako će među osobama s invaliditetom postojati zanimanje za tenis u koliima," kazao je Džaja. Tenis u kolicima se inače igra po istim pravilima i na igralištima istih dimenzija na kojima igraju ostali tenisači. Jedna od razlika je što loptica može pasti dva puta na tlo, s tim da prvi put mora pasti u teren, a da bi je tenisač imao pravo vratiti suparniku.

Kao i u svakom drugom sportu, treniranje tenisa u kolicima zahtijeva ulaganje mnogo truda, no koristi za osobe s invaliditetom koje se počnu baviti ovim sportom višestruke su, među ostalim poboljšanje zdravlja i povećanje kvalitete života.

Prezentacija je zamišljena kao dio trodnevnog kamp u kojem bi se zainteresirane osobe s invaliditetom upoznale i naučile osnove tenisa u kolicima, te ujedno predstavlja zametak Teniskog kluba za osobe s invaliditetom u Rijeci. Kako je kazao pročelnik Karabaić, Grad Rijeka daje punu podršku osnivanju kluba, što podrazumijeva i financijsku podršku novom klubu kojeg vidi kao veliki doprinos razvoju sporta kod mladih, u ovom slučaju mladih s invaliditetom.

Jedan od glavnih pokretača razvijanja tenisa u kolicima u Rijeci, Miroslav Marilović je istaknuo kako mu je želja s mogućnošću bavljenja ovim upoznati što veći broj roditelja mladih osoba s invaliditetom, naglasivši kao u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji ima velik broj osoba u kolicima.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Savezu športova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije, Titov trg 6/1, tel. 335-685. Također, detalje o bavljenju o ovim sportom moguće je saznati u Riječkom sportskom savezu te Teniskom klubu "Kvarner"16.06.2008. KLAGENFURT

izlet za pet
Utakmici s Poljskom prisustvovali su članovi Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, te članovi Udruge slijepih i slabovidnih u pratnji Verice Mance iz Riječkog sportskog saveza.


40 godina
djelovanja Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize

13. 14. i 15. lipnja 2008.

Varaždinske toplice Pod pokroviteljstvom Potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske gđe. Jadranke Kosor, te uz supokroviteljstvo Gradonačelnika grada Zagreba gosp. Milana Bandića, u Varaždinskim toplicama ( hotel "Minerva") održalo se prigodno obilježavanje 40 godina djelovanja Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize 13. 14. i 15. lipnja 2008.
Uz mnogobrojne goste i predstavnike udruga iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, svečanosti obilježavanja bili su nazočni tajnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi gđa. Dorica Nikolić i Predsjednik Zajednice saveza organizacije invalida hrvatske dr. Zorislav Bobuš.
Članovi naše Udruge svojim su nastupom s glazbeno recitatorskom točkom impresionirali sve nazočne.


06.06. 2008. "IDEMO NA UČKU"

OBAVIJEŠTAVAMO ČLANOVE UDRUGE OSOBA S CEREBRALNOM I DJEČJOM PARALIZOM DA ĆE SE U SKLOPU PROJEKTA RIJEKA - ZDRAVI GRAD ODNOSNO KRETANJEM DO ZDRAVLJA
DANA 06.06. 2008.
ODRŽATI VEĆ TRADICIONALNI IZLET "IDEMO NA UČKU".
POLAZAK JE U 8.30 SATI S DELTE,
A POVRATAK ISTOG DANA U 14,15, I 16 SATI.
ČAJ I ŠTRUDLE SUFINANCIRA GRAD RIJEKA, A ŠTO SE TIČE RUČKA U PONUDI JE GRAH PO CIJENI OD 15,00 kn, KOJU ZAINTERESIRANI SAMI PLAĆAJU AKO ŽELE.

MOLIMO ZAINTERESIRANE ČLANOVE DA SE PRIJAVE TAJNIKU UDRUGE NEDŽADU DIZDAREVIĆU.


19. svibnja 2008.
Tematskom sjednicom posvećenoj ograničenom broju srednjih škola i fakulteta za djecu s poteškoćama u razvoju, odnosno osobama s invaliditetom, Gradsko vijeće i Poglavarstvo učenika, te Debatni klub, koji djeluju u sklopu projekta Zdravi grad Rijeka obilježili su 20. svibnja, Dan zdravih gradova.

Uvod u sjednicu dali su članovi Debatnog kluba Ekonomske škole Mije Mirkovića kojeg čine Roland Bugnar, Anastazija Rožić, Barbara Vardić i Marin Anić, potom članovi Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka Rahela Sindičić i Mirko Belobrajdić, većina kojih su i članovi Debatnog kluba projekta Zdravi grad Rijeka. Također, vijećnici i članovi Poglavarstva imali su priliku čuti i iskustva Luke Zaharije iz Udruge za mlade i studente s invaliditetom Primorsko-goranske županije "ZNAM" te Edina Okanovića, mladog pravnika.

Svi su podržali zaključak kojeg su na samom početku iznijeli članovi Debatnog kluba Ekonomske škole Mije Mirkovića. Naime, iako je Ekonomska škola, kao jedina škola u potpunosti prilagođena školovanju osobama s invaliditetom, uspješno riješila arhitektonske barijere te omogućila visoku razinu profesionalnosti u nastavi i sveukupnoj brizi za učenike s poteškoćama u razvoju, zaključak je današnje sjednice kako bi i ostale srednje škole trebale otvoriti svoja vrata učenicima s posebnim potrebama i omogućiti im adekvatno školovanje.

Ukoliko se nastavi sadašnja praksa školovanja osoba s invaliditetom samo u jednom smjeru u Ekonomskoj školi, kazao je Luka Zaharija, kroz nekoliko godina u Rijeci će biti nekoliko desetaka upravnih referenata koji neće moći naći posao. Stoga bi bilo potrebno, zaključeno je, učenicima s posebnim potrebama omogućiti da se pohađaju i druge škole, kao što su gimnazije, elekotrotehnička i prometna škola te škole za obrtnička zanimanja.

Ipak, ima pomaka. Ohrabrujuća je vijest da ovu školsku godinu prvi razred Sušačke gimnazije završava učenik s posebnim potrebama, dok je Graditeljska škola otvorila poseban odjel za učenike s organski uvjetovanim poremećajima u ponašanju. Da je nekada bilo puno teže, pokazao je svojim primjerom i Mirko Belobrajdić, koji je prvih šest razreda završio u Domu za djecu i mladež Oštro, a ostatak školovanja boravio u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava. Iako je na taj način naučio biti samostalan, Mirko je ipak istaknuo kako u najtežim trenucima nedostajala blizina obitelji.
"Pomaci postoje, ali nisu dovoljni. Smatramo da bi i ostale škole trebale krenuti tim putem i primati nas u svoje programe, naravno, prema našim sposobnostima. Nadamo se da će i uvođenje asistenata pomoći u tome", kazao je u ime Debatnog kluba Roland Bugnar.

Što se tiče fakulteta, trenutno je jedino gornja zgrada Filozofskog fakulteta arhitektonski prilagođena osobama s invaliditetom, koje tako mogu usavršavati u nekom od stranih jezika, povijesti, matematici ili pak informatici. Filozofski fakultet danas pohađa i Luka Zaharija, dok je Edin Okanović, iako zgrada Pravnog fakulteta nije prilagođena osobama s invaliditetom, uz pomoć svojih kolega uspio postati pravnik i zaposliti se kao vježbenik na Trgovačkom sudu.

Defektologinja škole Vesna Grubišić, napomenula kako u uključivanje osoba s posebnim potrebama u školovanje u drugim srednjim školama, pa onda i fakultetima, nije važna samo dobra volja, već je nužna stručna pomoć defektologa, koji će svojim znanjem i iskustvom pomoći u boljoj integraciji učenika u školski sustav.

Rahela Sindičić je upozorila kako se za kvalitetnu integraciju učenika s invaliditetom u obrazovni sustav nije važna samo edukacija stručnih osoba u srednjim školama i na fakultetima, već i edukaciji zaposlenika Službe za profesionalnu orijentaciju Zavoda za zapošljavanje. Naime, Služba donosi nalaz i mišljenje o poželjnom zanimanju za kojeg će se učenici osposobljavati.

Članovi Gradskog vijeća i Poglavarstva učenika, te Debatnog kluba donijeli su odluku kako će zapisnik i zaključke s današnje tematske sjednice uputiti Primorsko-goranskoj županiji kao osnivaču srednjih škola.


13. svibnja 2008.
Grad Rijeka domaćin je 11. otvorenog prvenstva Hrvatske u atletici za osobe s invaliditetom, koje će se od 23. do 25. svibnja 2008. održati na stadionu Kantrida. Natjecanje, na kojem se očekuje nastup oko 300 sportaša iz 15 zemalja, organiziraju Hrvatski paraolimpijski savez, Hrvatski atletski savez za osobe s invaliditetom, Riječki sportski savez, Grad Rijeka te gradski savez osoba s invaliditetom.
Sportsku manifestaciju najavili su pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Veljko Karabaić, tajnica Riječkog sportskog saveza Verica Mance, predstavnici Hrvatskog paraolimpijskog odbora, i to član Upravnog odbora Branka Omazić i glasnogovornik Darko Matić, kao i Vedran Lozanov, aktualni svjetski prvak u trci na 5.000 metara.

Natjecanje u Rijeci bit će najbrojnije Prvenstvo Hrvatske u atletici za osobe s invaliditetom do sada, a sportašima je posebno zanimljivo, jer se radi o jednom od posljednjih natjecanja za ispunjavanje ili potvrđivanje norme za sudjelovanje na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Pekingu. Tako su svoje sudjelovanje potvrdile već reprezentacije Kine, koju će predstavljati čak 39 sportaša, potom Ukrajine, Španjolske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije, a očekuje se sudjelovanje još nekoliko zemalja.

Natjecanje će se održati u subotu, 24. svibnja od 9 do 14 sati te u nedjelju, 25. svibnja od 9,30 do 17,30 sati. Pročelnik Karabaić pozvao je Riječane da u što većem broju dođu na stadion Kantrida i bodre sportaše na natjecanju na kojem se očekuje i obaranje nekih rekorda.

Hrvatska će na ovom Prvenstvu biti izuzetno dobro predstavljena, pa će se tako na Kantridi natjecati svih 13 paraolimpijskih kandidata. Predstavnici Hrvatskog paraolimpijskog odbora istaknuli su nekoliko sportaša koji bi mogli biti među osvajačima medalja, kao što su aktualni svjetski prvak na 5.000 metara Vedran Lozanov, svjetska prvakinja u skoku udalj i svjetska rekorderka u troskoku i petoboju Marija Iveković, potom kandidati za paralimpijska odličja u petoboju Goran Zeželj i Branimir Budetić, kao i Denis Slunjski, Darko Kralj i Josip Slivar, trojac koji predstavlja svjetski vrh u bacanju kugle osoba s invaliditetom.

Rijeka će na ovom Prvenstvu imati i svoja dva jaka aduta. Nastupit će legendarna paraolimpijka i ovogodišnja kandidatkinja za Kuću slavnih, Milka Milinković, kojoj će to biti osme Paraolimpijske igre, kao i Miroslav Matić, koji će u Pekingu nastupiti u kategoriji bacača diska. U Pekingu će nastupiti 25 sportaša u šest sportova, a pored Milinković i Matića, Rijeku će predstavljati Rudolf Petrović (streljaštvo) i Vjekoslav Gregorović (stolni tenis).

Predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora Branko Omazić zahvalio Gradu Rijeku na pomoći koju pruža paraolimpijcima, svrstavši se tako među rijetke gradove u Hrvatskoj koji se na taj način brinu o sportašima s invaliditetom.

Pokrovitelj Otvorenog prvenstva Hrvatske u atletici za osobe s invaliditetom natjecanja je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a pomoć u organizaciji pružit će Atletski klub Kvarner-Autotrans te Zbor atletskih sudaca iz Rijeke


Rijeka, 29. travnja 2008.

Poštovani!


Povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom i dječjom paralizom 05. svibnja

slobodni smo Vas izvijestiti da će se isti obilježiti u prostorijama Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, (Ružićeva 12/2),
uz "Otvorena vrata" Udruge.
Vrata udruge dana 05. svibnja 2008. biti će otvorena za sve zainteresirane u vremenu od 9.00 do 20.00 h.


,


04.03.2008. Rijeka

TRIBINA SDP-a »ŽENE S INVALIDITETOM U HRVATSKOJ STVARNOSTI« UKAZALA NA VELIKU I VIŠESTRUKU DISKRIMINACIJU
Samo pet ginekoloških ordinacija prilagođeno ženama s invaliditetom

To što imamo svega pet ginekoloških ordinacija za žene s invaliditetom ne da je strašno, nego prestrašno. Žene s invaliditetom nemaju mogućnosti redovitih ginekoloških pregleda, a o majčinstvu da se i ne govori. Osobno sam se svega naslušala za vrijeme trudnoće, upozorila je Marija Mraz


– Žene s invaliditetom u Hrvatskoj su višestruko diskriminirane, jer ne samo da se suočavaju s problemom diskriminacije zbog svoje invalidnosti već je nerijetka pojava i njihove spolne diskriminacije – istaknuto je na jučerašnjoj tribini SDP-a »Žene s invaliditetom u Hrvatskoj stvarnosti«. Potkrepljujući tu tvrdnju činjenicom da u Hrvatskoj ne postoje posebni sanitarni čvorovi za žene s invaliditetom, već ih moraju dijeliti s muškarcima, saborska zastupnica SDP-a Vesna Škulić kazala je kako to ukazuje na činjenicu da se osobe s invaliditetom smatraju jednospolnima.
– Spolna diskriminacija žena s invaliditetom ogleda se i u činjenici da u Hrvatskoj postoji svega pet ginekoloških stolova prilagođenih ženama s invaliditetom, ali i u podacima koji govore da se lakše zapošljavaju invalidni muškarci nego žene, kao i u tome da nasljedna prava nose muškarci, a ne žene. Djelomično razlog za takve stavove treba tražiti i u našoj naslijeđenoj kulturi, kazala je Škulić.
Žene s invaliditetom nisu diskriminirane samo po pitanju zaposlenja, jer njihova je marginaliziranost, prema riječima predsjednice Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida Mirjane Dobranović očita i u sustavu obrazovanja. Hrvatska broji svega 37 visokoobrazovnih invalidnih žena, a razlog tome prema njenom mišljenju premali su poticaji.

Barijere u glavama

– Danas u Hrvatskoj ima 484 tisuće osoba s invaliditetom, od čega 184 tisuće čine žene. Najveći broj tih žena prebivalište ima u Zagrebu. Ono na čemu je potrebno intenzivno raditi je njihovo obrazovanje, jer podaci ne pokazuju samo da su žene s invaliditetom u većoj mjeri nezaposlene od muškaraca, već i da su slabije plaćene. Invalidne žene trebale bi biti više uključene u sve aspekte javnog i političkog života, naglasila je Dobranović.
Dodajući da su najveći hrvatski problemi nedovoljna informiranost i barijere u glavama Dobranović je istaknula kako su u posljednjih nekoliko godina ipak vidljivi pomaci koji su u velikoj mjeri rezultat niza aktivnosti Saveza udruga tjelesnih invalida.
– Za svoja prava i ravnopravnost borimo se na različite načine. Neprestano upozoravamo na iste probleme, poput parkirnih mjesta za invalide. Takav rad ipak daje rezultate. Najbolji dokaz tome je uplatnica u iznosu od tisuću kuna koja je stigla na adresu Saveza. Na njoj je bila primjedba da je to isprika za nepropisno parkiranje, kazala je Dobranović.

I stomatolozi nedostupni

Ženama s invaliditetom nerijetko se osporava i pravo na majčinstvo, jer kako je napomenula saborska zastupnica SDP-a Tatjana Šimac Bonačić smatra ih se nesposobnima za tu ulogu. Postojanje takvog stava u društvu potvrdila je i Marija Mraz iz Udruge »Bolje sutra«, koja je osobno iskusila okrutnost okoline po pitanju majčinstva.
– To što imamo svega pet ginekoloških ordinacija za žene s invaliditetom ne da je strašno, nego prestrašno, jer cijena jednog prilagođenog stola iznosi 21 tisuću kuna. Stoga se svaka ona ambulanta koja ga nema može posramiti. Žene s invaliditetom nemaju mogućnosti redovitih ginekoloških pregleda,
a o majčinstvu da se i ne govori.
Neadekvatne ginekološke ordinacije nisu jedini problem s kojima se žene s invaliditetom susreću u sustavu zdravstva, jer kako je dodala Šimac Bonačić, u Hrvatskoj postoje svega tri opremljene stomatološke ordinacije za takve osobe. Zaključujući da je stanje u Europi po pitanju položaja žena s invaliditetom slično hrvatskoj situaciji, Šimac Bonačić napomenula je da je u nekim zemljama još i teže


27.veljače.2008

Baredice ulaze u sastav Centra Fortica

Izdvajanjem Podcentra Baredice iz Centra za odgoj i obrazovanje i pripojenjem Centru Fortica napokon će se okončati dugogodišnji problem neadekvatnog smještaja djece s višestrukim oštećenjima u toj ustanovi. Na taj će se način, prema riječima predsjednika Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Miljenka Mišljenovića riješiti veliki problem smještaja djece za vrijeme školskih praznika.


Napravljen je veliki pomak, jer radi se o tome da je Centar za odgoj i obrazovanje školska ustanova koja tijekom ljetnih mjeseci zatvara vrata. Iz tog razloga roditelji su već godinama suočeni s problemom smještaja djece tijekom ljeta. Pripojenjem Baredica Centru Fortica koji je socijalna ustanova i radi tijekom cijele godine tog problema više neće biti. Grad Rijeka je osigurao sredstva za kupnju kombi vozila kojim će se svi polaznici Baredica tijekom ljeta svakodnevno voziti u Forticu. Sada već petero djece idu u Forticu, a od naredne školske godine pridružit će im se još sedmero djece. U Baredicama će naredne školske godine ostati troje djece, no imamo najave da će im se pridružiti još troje novih polaznika, najavio je Mišljenović.Svi zadovoljnji rješenjem značajnog problema

U Baredicama je ove godine smješteno dvanaest polaznika, a Grad Rijeka će prema najavama pročelnice. Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankice Perhat za boravak svakog polaznika u Fortici izdvajati 2.600 kuna. Tijekom ljetnih mjeseci financirat će se i prijevoz za svu djecu iz Baredica, a da bi im se omogućio adekvatan boravak u Centar Fortica Grad je uložio 156 tisuća kuna. Pored toga 530 tisuća kuna osigurano je za kupnju kombi vozila koji bi, prema najavama Perhat, trebao biti u funkciji početkom lipnja.No najavljeno je rješenje tek privremeno, jer kako je napomenula pročelnica ostaje otvoreno pitanje formiranja podružnice Centra za rehabilitaciju na riječkom području. Pored toga kao nerješiv problem nameće se i deficit stručnog kadra, prvenstveno defektologa i rehabilitatora. Potkrepljujući to podatkom da u Centru za odgoj i obrazovanje radi čak 16 neuvjetnih stručnjaka Iva Josipović iz Primorsko-goranske županije naglasila je potrebu za osmišljavanjem visokoškolskog programa za taj kadar u Rijeci.


11.veljače 2008.

Odred odraslih katoličkih skauta »Sveti Vid – Rijeka« obilježio je Svjetski dan bolesnika posjetom Udruzi osoba s cerebralnom i dječjom paralizom i donacijom pet (neispravnih) invalidskih kolica i četiri hodalice za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Riječ je o još jednoj humanitarnoj inicijativi riječkih odraslih katoličkih skauta, prvoosnovanih u Hrvatskoj kojima u statutu stoji da pomažu osobama s posebnim potrebama, naročito djeci. Tako su prije nepunih mjesec dana također posjetili udrugu i donirali električna invalidska kolica za Teu Superina. (neispravna)
Jučerašnja je svečanost održana u sklopu programa »Obilježimo datume, istaknimo potrebe, prepoznajmo probleme« projekta Rijeka Zdravi Grad, a da bi se članovi udruge bolje osjećali, potrudile su se s prigodnim poklonima članice klubova starijih osoba i klubova udruge umirovljenika, koje su i same dio navedenog projekta.


6. veljače 2008.

Predstavljen projekt većeg zapošljavanja osoba s invaliditetom Rijeka

U Gradskoj je vijećnici predstavljen projekt INVA - Uvođenje modela neformalne edukacije sa svrhom većeg zapošljavanja osoba s invaliditetom u administrativnim, proizvodnim i uslužnim djelatnostima. Osnovni cilj projekta, koji je velikim dijelom financiran iz sredstava Europske komisije, a provodi ga RRA Porin, jest omogućiti osobama s posebnim potrebama postizanje kvalifikacija koje će ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada.
U provođenju projekta RRA Porin sudjeluje s partnerima Obrtničkom komorom PGŽ-a, Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – područnim uredom Rijeka i Primorsko-goranskom županijom. U sklopu promocije projekta, predstavljeni su i programi Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije namijenjeni osobama s invaliditetom te programi obrazovanja Obrtničke komore, a vodila se i rasprava o osobama s invaliditetom na tržištu rada te smjernicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Cilj projekta je stvoriti model neformalnog obrazovanja osoba s invaliditetom za odgovarajuća administrativna, tehnička i ugostiteljska zanimanja prema zahtjevima tržišta rada, educirati potencijalne poslodavce-poduzetnike, institucije, jedinice lokalne samouprave i nevladine organizacije o potrebama i sposobnostima osoba s invaliditetom te razviti osjetljivost prema njima, potom prilagoditi test o stručnoj osposobljenosti pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije osobama s invaliditetom, ali i kod šire javnosti razviti svijest o potrebama osoba s invaliditetom.

Prema riječima pročelnice Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankice Perhat, osobama s invaliditetom pružena je potpora u rješavanju zdravstvenih i socijalnih pitanja te obrazovanje, no još uvijek nije dovoljno dobro riješeno ostvarivanje radnih prava za osobe s invaliditetom.
"Vjerujem da će Hrvatska obrtnička komora i druge institucije uključene u ovaj projekt, a uz potporu Grada Rijeke, pomoći da se otvori lepeza zanimanje u kojima se mogle zapošljavati osobe s invaliditetom. S obzirom na to da smatramo kako ne postoji dovoljno informacija o poticajnim mjerama koje prate zapošljavanje osoba s invaliditetom, kroz otprilike mjesec dana ćemo sa Zavodom za zapošljavanje i Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom organizirati skup kojim ćemo javnost podrobnije informirati kako se sredstva mogu koristiti," kazala je Perhat.

Prvi rezultati projekta INVA već su se pokazali – naime, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom već je zaposlena jedna osoba, dok je zapošljavanje druge u postupku.

Kako je istaknuto na predstavljanju projekata, preduvjet za veće uključivanje osoba i invaliditetom u svijet rada jest identifikacija poslova koje osobe s invaliditetom mogu raditi, nakon čega slijedi provođenje neformalne edukacije, odnosno osposobljavanje osoba s invaliditetom za obavljanje poslova iz administrativnog, proizvodnog i uslužnog područja.

Provođenje projekta trebalo bi rezultirati izrađivanjem edukativnih programa za identificirana zanimanja, opremanjem mobilne učionice, educiranim učiteljima i projektnim partnerima o načinu pristupa osobama s invaliditetom, kao i izrađivanjem psihosocijalnog profila 45 osoba s invaliditetom i njihovo educiranje za odabrana zanimanja i aktivno traženje zaposlenja. Ujedno se planira educirati 10 job-couchera, odnosno mentora koji pomažu integraciji osobe s invaliditetom u radno okruženje, te izdavanje brošure o rezultatima projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 116.178,00EUR, a 80 posto budžeta je osigurano iz fonda Europske unije, temeljem programa PHARE 2005 "Active Employment Measures for Groups Threatened by Social Exclusion". Primorsko-goranska županija za provedbu projekta


Električna invalidska kolica za Teu Superina
23.01.2008
– Odred odraslih katoličkih skauta »Sveti Vid« Rijeka je u Udruzi osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Tei Superini donirao električna invalidska kolica. Riječ je o prvoj u nizu takvih donacija kojima prvi u Hrvatskoj osnovani odred odraslih skauta pomaže udruzi, što je i dio njihovog statuta da pomažu osobama s posebnim potrebama, naročito djeci. Radost darivanja mogla se vidjeti na licima samo dijela od 46, većinom članica, koliko Odred »Sveti Vid« trenutno broji.

Tea je uz puno muka, ali sretna, sjela u svoja nova kolica koja će joj uvelike olakšati kretanje kroz svakodnevni život.Zadovoljan i zahvalan na donaciji bio je predsjednik Udruge Miljenko Mišljenović iskazavši potrebu za adekvatnijim prostorom Udruge, boravkom za mlađe i starije mentalno zdrave osobe s cerebralnom paralizom te osnivanjem područnog ureda u Rijeci Centra Fortica iz Kraljevice, čime bi se umanjile brige djece i njihovih roditelja koji redovito odlaze tamo na rehabilitaciju. Uz to, petnaestoro djece iz Udruge pohađat će trotjednu rehabilitaciju na Brašćinama.


17.01.2008.
INVALIDITET KAO LJUDSKO PRAVO
U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, u četvrtak 17. siječnja Udruga osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Hrvatskim savezom udruga cerebralne i dječje paralize održana je tribina na temu "Invaliditet kao ljudsko pravo".
Pozdravljajući mnogobrojne goste predsjednik Udruge, Miljenko Mišljenović najavio je program tribine i predavače.Uslijedilo je predavanje u kojem je Zorislav Bobuš, dr.med. upoznao nazočne sa "Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom", ističući važnost tog dokumenta. Grad Rijeku spominje kao grad koji oduvijek pokazuje razumijevanje, brigu i aktivnost za osobe sa invaliditetom, što je danas za mnoge rijetkost. Čak je 493 000 osoba sa invaliditetom u Hrvatskoj, a Bobaš ukazuje na to kako su i u 21. stoljeću te osobe nebrojeno mnogo puta podcijenjene u društvu.

Nakon upoznavanja sa "Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom" uslijedila su predavanja o akcijskom planu Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom, te predavanje o nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Pri kraju tribine prisutni su govorili o inkluziji i samozastupanju osoba s invaliditetom, ističući važnost holističkog pristupa. Samo dobrom komunikacijom i razumijevanjem državne i lokalne uprave te medija može se educirati i osvijestiti javnost, a osobama s invaliditetom pružiti prilika za pristojan i dostojanstven život. 

FESTIVAL STVARALAŠTVA DJECE S POTEŠKOĆAMA

U RAZVOJU I OSOBA S INVALIDITETOM

28.11.2007
U HKD-u na Sušaku održan 5. festival stvaralaštva i dostignuća djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Bogat program koji je trajao puna dva sata oduševio je mnogobrojne prisutne koji su za ovu priliku stigli ne samo iz Rijeke i okolice već i udaljenijih hrvatskih gradova poput Siska, Zadra, Kutine i Koprivnice. Veseli glumci, pjevači i plesači koji su se predstavili na ovom festivalu, najvećem dosad održanom, polaznici su Centra za autizam, Centra za odgoj i obrazovanje, Centra Slava Raškaj, Centra za rehabilitaciju Rijeka, djeca Dječjeg vrtića Rijeka, Društva naša djeca – Kolibrići iz Opatije, učenici OŠ Gornja Vežica, Ekonomske škole Mijo Mirković iz Rijeke, članovi Udruge za sindrom Down Rijeka – 21, Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom te Udruge slijepih Primorsko-goranske županije.


Festival je jedini ove vrste u Hrvatskoj, a i šire, zbog čega dvorana HKD-a polako postaje pretijesna za sve one koji festival žele posjetiti