PLESNA GRUPA MAGIJA
voditelji :

Gordana Svetopetrić
Sanja Josipović


- <

ŠTO TREBAMO ZNATI O PLESNOJ GRUPI MAGIJA
Plesna grupa Magija je kazališna plesna grupa sa sjedištem u Rijeci,
njeni su članovi osobe sa invaliditetom iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.
Od 2006. godine predano istražuje plesni pokret na području fizičkog kazališta i suvremenog plesa.
Članovi Magije strastveno su vezani za plesnu umjetnost i otvoreni izazovima stereotipa o tome što ples jest i što on može biti.
Riječ je o različitim tijelima s različitim funkcijama i novim načinima stvaranja i predstavljanja plesne umjetnosti
. U njihovom svijetu svi su dobrodošli.
Magija je osnovana nakon niza profesionalno vođenih plesnih radionica organiziranih unutar Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.
Plesni se kolektiv pod imenom Magija prvi put predstavlja 2008. godine na I-festu u Rijeci koreografijom „Život kao igra“ (G. Svetopetrić).
Sve do danas grupa marljivo nastavlja svoje plesno djelovanje pod umjetničkim vodstvom Sanje Josipović i kroz inkluzivne suradnje sa Gordanom Svetopetrić. Magija također ostvaruje umjetničke suradnje sa profesionalnim plesačima i koreografima, učenicima plesnih škola, osobama koje su zainteresirane za umjetnički dijalog i koje žele istražiti i razvijati svoj vlastiti umjetnički izraz.

2021

10.12.2021.
Održana je dodjela Nagrade strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske, u organizaciji i produkciji Udruge profesionalnih plesnih umjetnika "PULS" i Udruge plesnih umjetnika Hrvatske UPUH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Dodjela je održana putem Zoom platforme, a režiju i vodstvo potpisuje Umjetnička organizacija Škvadra, u suradnji s glumcem Borisom Barukčićem.
------------nastavak6. Festival inkluzivne scene/ Rijeka
2021. godina šesta je uspješna sezona odvijanja festivala koji svojim razvijanjem postaje sastavni dio plesne i kazališne scene.
Po svom sadržaju to je festival koji ugošćuje profesionalne ansamble čiji su plesači, izvođači, koreografi i autori osobe sa i bez invaliditeta.
Festival Inkluzivne scene je zamišljen kao platforma na kojoj se nastavlja razvijati ideja uspostavljanja i održavanja suvremenog plesnog, improvizacijskog i izvedbenog festivala na profesionalnom nivou kao zajedničkim kontekstom kroz okupljanje inkluzivnih umjetničkih izvedbi na jednom mjestu.
U središtu koncepta naglasak je na gostovanjima domaćih i inozemnih kolektiva, na poticanju plesnog koreografskog istraživanja, usavršavanjima kroz edukativne radionice i na izgradnji partnerstva s inozemnim plesnim ansamblima i predavačima.

Trailer: 6. Festival inkluzivne scene Rijeka/ 6th Inclusive scene Festival - YouTube
FB event:
6. Festival inkluzivne scene/ Rijeka | Facebook
PROGRAM//

** 18. i 19. lipanj, 20 sati, HKD na Sušaku: DRUGA KOŽA, TREĆE ŽENE- Divert kolektiv/ Magija/ KIP-Kolaborativna Izvedbena Platforma

** 23.-25. lipnja, 10 - 14 sati, HKD na Sušaku/ scena: Program INTERVENCIJE- Plesna radionica Ivane Hadzihasanović, Tanzelarija

** 25. lipnja, 18 sati, Korzo: SILENT DANCE, prezentacija radionice

** 9. srpnja, 19 sati, HKD na Sušaku: KRUPNI KADROVI- DIVERT kolektiv & Silvia Marchig

Nositelj programa: Magija
Umjetnički voditelj festivala: Gordana Svetopetrić
Asistent voditelja festivala: Sanja Josipović
Producent: Gordana Svetopetrić u suradnji s Udrugom CDP Rijeka
Asistenti produkcije: Anita Rumac, Sanja Josipović
Asistent koreografije/tumač za hrvatski znakovni jezik: Ivona Križić
Odnosi s medijima: Nikolina Klarica
Video trailer: Tara Ivanišević
Vizualni identitet: Dobriša Radovanović, Manufaktura
Fotografi: Sandro Donda, Tara Ivanišević, Nina Đurđević
Generalni pokrovitelj: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Magija je plesni kolektiv kojeg čine plesači sa i bez invaliditeta. Od 2006. godine djeluju na sceni i posvećeni su plesnom pokretu na području suvremenog plesa i plesne improvizacije. Magijin rad započelo je kraćim plesnim produkcijama i umjetničkim radovima, danas broje veliki broj cjelovečernjih radova, izvedbi i suradnji u regiji i inozemstvu. Dugi niz godina profesionalno razvijaju inkluzivnu plesnu scenu šireći svoj kolektiv i suradnju s profesionalnim plesačima, studentima i učenicima plesa i drugim srodnim udrugama osoba s invaliditetom. Rade na visoko profesionalnoj razini, umjetnički i edukativno su orijentirani. Nositelji su Festivala Inkluzivne scene, sudjeluju u mnogim europskim projektima i koreografskim laboratorijima. Umjetnički voditelji Magije su plesne umjetnice Gordana Svetopetrić i Sanja Josipović.


2019

-
DOUBLE BILL: Bez voznog reda/Refleksije
Bez voznog reda i Refleksije dvije su polusatne inkluzivne plesne predstave nastale u umjetničkoj kolaboraciji članova plesne grupe Magija i njenih suradnika (plesači nezavisne suvremene plesne scene, Udruga gluhih i nagluhih PGŽ Rijeka, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica) sa koreografkinjama i plesnim umjetnicama Gordanom Svetopetrić i Sanjom Josipović, te vizualnom umjetnicom Mašom Drndić. Obje izvedbe konceptualno promišljeno progovaraju kroz suvremeni i izvedbeni pokret, glumu, dok posljednja izvedba prožima ples, pokret i video projekciju. Po kvaliteti rada stvaraju nedjeljivu cjelinu jer istovremeno provode različitost i jedinstvo, i potiču nove načine promišljanja o plesu.

BEZ VOZNOG REDA/WITHOUT TIMETABLE
Koreograf i autor predstave/Choreographer and author: Gordana Svetopetrić Su-kreatori i izvođači/Co-creators and performers: Anja Bebić, Tamara Bračun, Isabella Hujić, Sanja Josipović, Sanja Polić, Marta Rak, Martina Rukavina, Marina Stanger Producentica/Producer: Gordana Svetopetrić

Bez (voznog) reda bavi se situacijama putovanja, dolascima i odlascima na nepoznata mjesta, rastancima, susretima, stvarnim i lažnim putnim sjećanjima. Željeznica, kao imaginarna točka polazišta, mirisom podsjeća na nepreglednost i neizvjesnost života, a sami odlasci i dolasci nude alternative koje se rado ili nerado prihvate. Osjetila u nepoznatom izložena su novim podražajima, okusi su iznenađujući, zvukovi neobični, logika hodanja drugačija. Upravo takva situacija postaje poticaj kroz koji izvođači otkrivaju kompleksnost vlastite osobnosti, a koja se različitim intenzitetima i bojama odražava na kreiranje priče susreta sa odlascima.

REFLEKSIJE/REFLECTIONS
Koreograf i autor predstave/Choreographer and author: Sanja Josipović Video umjetnik i autor/Video artist and author: Maša Drndić Su-kreatori i izvođači/Co-creators and performers: Tamara Bračun, Anika Cetina, Jasnica Desnica i Kristina Kovačić

Izraz, odraz, sraz. Dugotrajno iskustvo pokreta i plesa stvara vlastite užitke i navike. Izraz tijela u kretanju. Kako ja plešem, a kako drugo tijelo pleše. Moje tijelo u tuđem izrazu. Svijest o vlastitom plesu. Kako razbiti svoje navike, obogatiti svoje užitke. Odraz plesačkog tijela na platnu. Sraz plesne i video umjetnosti. 4 plesačice uranjaju u sebe i druge, kroz pokret, ples i energiju. Ples i video se isprepleću prelazeći iz simbioze u sinergiju. Ponekad nismo svjesni da se krećemo i plešemo na često isti, ustaljeni način. Čak i kada navike i sklonosti kretanja svjesno pokušamo mijenjati, razbijati, prekidati… ono nešto, samo nama slično se vrati i opet preuzme pokret, a da nismo ni primijetili. Dok plesačice na sceni, i u publici kao izvedbenom prostoru, istražuju i mijenjaju svoje i tuđe, svjesne i nesvjesne, ustaljene načine kretanja, plesanja i protoka energije, video projekcija istovremeno interpretira/transformira/inovira njihovo istraživanje, i provodi vlastito, kroz odraz plesačkih tijela na platnu, fokus na detalje koje inače ne zamjećujemo, imaginaciju i realne prizore kojima obuhvaća energiju onoga što se dešava na sceni.

VIDEO ZAPISI PLESNE GRUPE MAGIJA

Video zapisi Plesne grupe Magija
RECI MI – drugi put
„RECI MI“ suvremena je plesna predstava nastala 2017. godine u suradnji Plesne grupe Magija iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom – Rijeka s Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ Rijeka i OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica (nastavak projekta “Bez granica”). Kroz nastavak suradnje Plesne grupe Magija i Udruge gluhih i nagluhih PGŽ Rijeka, u 2018. godini predstava je obnovljena u nešto izmijenjenom obliku.
Kroz osnovnu temu neverbalne komunikacije, “RECI MI” istražuje međusobne odnose izvođača od nerazumijevanja do potpune harmonije, komunikaciju između izvođača i publike (izvođač priča/pleše – publika sluša/gleda/osjeća), znakovni jezik kao oblik neverbalne komunikacije, poeziju izraženu kroz znakovni jezik, tekst i ples.
Plesači kroz izmjenu sola, dueta, grupnih scena, plesa i znakovnog jezika, glazbe i tišine, slike i teksta, pričaju svoje priče i jedni drugima i publici, sa jedinom željom da ih se razumije.

Plesna grupa Magija (Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom – Rijeka):
Vedran Grozdanić, Kristina Kovačić, Sanja Lalošević, Karla Lazović, Anita Rumac i Tea Superina
Udruga gluhih i nagluhih PGŽ Rijeka:
Jasnica Desnica, Branka Straga, Gordana Trkulja, Boža Urbančić i Fiorenzo Urbančić
Koreografija: Sanja Josipović u suradnji s plesačima
Asistent koreografije: Ivona Križić
Kostimi: Snježana Gračan
Video-dizajner: Lario Tus
Fotografija: Sandro Donda
Glazba: Max Richter

 

DOKUMENTARNI PRESJEK PLESNE GRUPE MAGIJA
Snimke ustupile Udruga Spirit Rijeka i Trend TV Karlovac
Editiranje: Maša Drndić

 

BEZ (VOZNOG) REDA

Bez (voznog) reda je cjelovečernja inkluzivna plesna predstava članova Plesne grupe Magija u suradnji sa gostima, plesnim umjetnicima Sanjom Josipović, Martom Rak, Eleonorom Vrdoljak, glumicom Marinom Stanger, te novom gošćom kolektiva Isabellom Hujić. Izvedbeni materijal rezultat je kolektivnog kreiranja i autorstva u međusobnim interakcijama na zadanu temu i specifične situacije.
Bez (voznog) reda bavi se situacijama putovanja, dolascima i odlascima na nepoznata mjesta, rastancima, susretima, stvarnim i lažnim putnim sjećanjima. Željeznica, kao imaginarna točka polazišta, mirisom podsjeća na nepreglednost i neizvjesnost života, a sami odlasci i dolasci nude alternative koje se rado ili nerado prihvate. Osjetila u nepoznatom izložena su novim podražajima, okusi su iznenađujući, zvukovi neobični, logika hodanja drugačija. Upravo takva situacija postaje poticaj kroz koji izvođači otkrivaju kompleksnost vlastite osobnosti, a koja se različitim intenzitetima i bojama odražava na kreiranje priče susreta sa odlascima.

Koncept i koreografija: Gordana Svetopetrić
Su-kreatori i izvođači: Anja Bebić, Tamara Bračun, Isabella Hujić, Sanja Josipović, Sanja Polić, Marta Rak, Marina Stanger, Eleonora Vrdoljak
Kostimografija: Tin Vlainić, Adriana Milić, Đurđa Korkut, (Studenti APU, kolegiji Kostimografija i moda), mentorica doc.art Barbara Bourek
Fotografija: Sandro Donda

VIDEO PROJEKCIJA
Autor: Maša Drndić 

INKLUZIVNE SCENE (mini festival)
Plesna grupa Magija

25.05.2017. Hrvatski kulturni dom na Sušaku

početak u 19,00h
Ulaz slobodan (donacije)

continue reading------->DANI PLESA U OPATIJI

Srijeda 20.04.2016

Villa Angiolina u 11h


Ususret Svjetskom danu plesa u Opatiji


Plesni art laboratorij nositelj je manifestacije Svjetski dan plesa u Opatiji već devet godina. Tema ovogodišnjeg projekta je: Isadorinim stopama u čast začetnice suvremenog plesa Isadore Duncan koja je ostavila snažan trag i prvi plesni otisak u Opatiji.

Program se sastoji od plesnih nastupa i plesnih radionica koji se održavaju u Villa Angiolini, Parku Angiolina, Glazbenom paviljonu. Nastupi traju od 11-12.30 h

Učestvuju: Plesna grupa Magija i Dramska radionica Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka i Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica sa svojim plesnim i dramskim točkama.

Tijek radionica:

1. Radionica "Magija" sa gostima u Villa Angiolini u 12.30-13.15h

2. Radionica "Zaplesimo svi zajedno" A grupa u Villi Angiolini 13.15-14h

Radionica " Isadorinim stopama" B grupa Park Angiolina 13.15-14h

3 . Radionica "Zaplesimo svi zajedno" B grupa u Villi Angiolini 14.15-15h

Radionica "Isadorinim stopama " A grupa Park Angiolina 14.15-15h

slike


iz Novog lista -
"Isplesati se do kraja"

Ono što oduševljava u "plavom leptiriću" je strastveni ples čitavog ansambla
i zanesena svirka prijatelja u dubini scene
Riječki balet je skup sjajnih plesačkih individua,
a svoj užitak i strast prema plesu prenjeli su na publiku.

Dio predstave uklopljene u koreografski broj Kristine Kaplan
(nastao u suradnji Udruge osoba s cerebralnom paralizom Rijeka)
bile su i Anita Rumac i Tamara Bračun,
djevojke koje su hrabro i potpuno saživljeno (iz invalidskih kolica)
sudjelovale u "intermezzu" Igora Karlića,
prihvaćene potpuno ravnopravno od strane ansambla
koji ih je uključio u igru
.ovaj broj dobio je i najveći aplauz, jer je pokazao novu dimenziju jedne plesne radionice
slike sa praizvedbe
Kako je "Blue Butterfly" u režiji Staše Zurovca,
nastao pod okriljem "Kamovfesta"
to su ukupnon predviđene svega tri predstave,
ali za sve koji ne stignu vidjelti u travanjskom terminu,
postoji nagovještaj da će to moći na Riječkim ljetnim noćima. "


Plesna GRUPA MAGIJA

24.11.2012.
RAVNA GORA
KULTURNI DOM

u znak zahvalnosti žiteljima Ravne gore

za prošlogodišnju donaciju

u prostorijama kulturnog doma Ravne gore

Plesna grupa Magija
održala je svoj plesni nastup.


iz novog lista

ANITA RUMAC I TAMARA BRAČUN – GOŠĆE RIJEČKOG BALETNOG ANSAMBLA –
U HIT PREDSTAVI »BLUE BUTTERFLY«
Plešu da bi živjele, žive da bi plesale

Dvije šarmantne tridesetogodišnjakinje članice su Plesne grupe »Magija« koja je započela svoje djelovanje kao radionica za članove Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.
Do njihova sudjelovanja u predstavi došlo je inicijativom
solistice riječkog Baleta HNK Ivana pl. Zajca, Kristine Kaplanviše-->


RASPLESANI „BLUE BUTTERFLY“ PONOVNO NA SCENI

27. OŽUJKA, DAN KAZALIŠTA
Na Dan kazališta, 27. ožujka, svake se godine u kazalištima širom svijeta
čita međunarodna poruka.
Ove ju je godine napisao američki glumac hrvatskih korijena John Malkovich. Pisanje hrvatske poruke organiziralo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), a ovogodišnji je autor bard hrvatskog glumišta Pero Kvrgić. Poruke će u HNK Ivana pl. Zajca u utorak, 27. ožujka 2012. prije početka predstave „Blue Butterfly“ pročitati dramski glumci Leonora Surian i Damir Orlić.Baletna predstava „Blue butterfly“ vraća se na scenu riječkog HNK Ivana pl. Zajca, a nove izvedbe su na programu 27., 28., 30. i 31. ožujka te 2. travnja 2012. s početkom u 19,30 sati.Projekt je to koji je kao koreografska radionica članova Baleta HNK Ivana pl. Zajca okupio šest mladih koreografskih autora u zajedničkoj predstavi ispunjenoj ritmom neodoljivog gipsy swinga i autorskih skladbi u izvedbi uživo sastava „Molto Cortese“.

Dijelove predstave koreografirali su Irina Köteles, Svebor Zgurić, Oxana Brandiboura, Vitali Klok, Kristina Kaplan i Staša Zurovac, a u predstavi sudjeluju Cristina Lukanec, Laura Orlić, Kristina Kaplan, Oxana Brandiboura, Paula Rus, Svetlana Andrejčuk, Svetlana Rasskazova, Danijela Menkinovski, Tena Ferić Dokmanović, Deana Marčić, Tanja Tišma, Antonija Družeta, Anka Zgurić, Viktorija Šibakovskyte, Marta Kanazir, Andrei Köteles, Svebor Zgurić, Vitali Klok, Ashatbek Yusupzhanov, Dmitri Andrejčuk, Leonid Antontsev, Shaun McLaughlin

te Anita Rumac i Tamara Bračun čije je sudjelovanje rezultat suradnje s Udrugom osoba s cerebralnom i dječjom paralizom UCDP.

U sastavu „Molto Cortese“ sviraju i članovi autorske ekipe predstave: Deni Šesnić, oblikovatelj svjetla te Dalibor Laginja, autor inicijalne ideje za scenografiju predstave koju potpisuje sa Stefanom Katunarom. Dijelovi predstave inspirirani su duhom vremena u kojem je svoj burni život živio belgijski gitarist i skladatelj Django Reinhardt što je na scenu donijelo barsku atmosferu i kostime iz tridesetih godina 20. stoljeća što su ih je osmislila kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović.
Nakon prošlosezonske premijerne izvedbe predstave, Svjetlana Hribar u Novom listu je napisala: “ Ono što oduševljava u »Plavom leptiriću« je energija kojom se skladbe izvode – strastveni ples čitavog ansambla i zanesena svirka prijatelja u dubini scene! Riječki balet je skup sjajnih plesačkih individua i sve su one ovom predstavom dobile svoju priliku – ali i razlog da se »isplešu« do maksimuma! Njihov užitak i strast prema plesu, prenijeli su na publiku, koja je ih skandiranjem zvala natrag na pozornicu.
Na kraju večeri publika naprosto ne može prestati pljeskati – a čini se da bi i ansambl najradije sve ponovio ispočetka!“. A Davor Schopf je pak u „Vijencu“ zaključio: „Ansambl je očito uživao u glazbi i kabaretskom ugođaju.
I tako tu predstavu treba prihvatiti, kao radost plesa u koju su uključene i hendikepirane osobe iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom UCDP. „Blue Butterfly“ je fešta riječkoga baletnog ansambla za vlastito i zadovoljstvo publike.
U „Blue Butterfly“ nedostajao je korak da se publika pridruži plesačima u finalu, na naklonima.“


Plesna grupa „Magija“
najavljuje izvedbe u Rijeci i gostovanja u Zagrebu:


4. svibnja 2013.
na 10. Susretima plesnih grupa u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka- 19.00 h


- 16. svibnja 2013.
na 3. glazbeno-scenskom druženju Festival proljeća
u organizaciji Centra za rehabilitaciju Rijeka, Pulac- 10.00 h


- 20. svibnja 2013
. na manifestaciji Plešite s nama! u organizaciji Grada Rijeke,
Rijeka zdravi grad, trg ispred Dvorane Zamet, Rijeka- 18.00 h


- 22. svibnja 2013.
na 12. Festivalu jednakih mogućnosti...
u organizaciji Društva tjelesnih invalida iz Zagreba- 17.00 h

-23. svibnja 2013.
Na Međunarodni Festival
"Povedi nas u umjetnost/GUIDE US INTO ARTS"
u Centru za kulturu Trešnjevka- Zagreb-19.00 h

-14.lipnja.2013
Na Danima otvorenih vrata -
Udruge roditelja ZA JEDNO Rijeka


Plesna grupa Magija dolazi iz Rijeke.
Djeluje punih sedam godina kreativno istražujući plesni pokret na području fizičkog kazališta i suvremenog plesa.
Njeni članovi su mlade osobe sa invaliditetom
iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka
u suradnji sa Društvom za kibernetiku psihoterapije Rijeka.

Na najavljenim događanjima tijekom svibnja
grupa će izvesti koreografiju „Crta između“.
Kroz kolaž plesnih dueta, sola, kvarteta,
izvođači ispituju temu promjene i hrabrosti potrebne za promjenu vlastite stvarnosti.
Kreativni proces povezivanja i izražavanja ideje kroz ples i pokret
te stvaranja plesnog materijala
rezultirao je koreografijom autorice i plesačice Sanje Josipović.

Tijekom dosadašnjeg rada, unutar produkcije Plesne grupe Magija,
kreirale su se sljedeće koreografije
izvođene na riječkim i zagrebačkim festivalima u periodu od 2006 do 2012 godine

; 2006. – TV on the radio (Mila Čuljak),
2007. – Ti si mi za pet (Mila Čuljak),
2008. – Život kao igra (Gordana Svetopetrić),
2009. – Dance with me (Gordana Svetopetrić),
2010. – Uzmi me na oblaku (Gordana Svetopetrić),
2011. – Kroz tebe se lako prolazi (Sanja Josipović),
2012. – Crta između (Sanja Josipović).


fotoALBUM FOTOGRAFIJA